Niasin sayəsində orqanizm üçün enerji
Niasin niyə bu qədər vacibdir?
Niacin B vitaminləri qrupuna aiddir. Bədən beynin maddələr mübadiləsi üçün niasinə ehtiyac duyur, hüceyrələr, əzələlər və birləşdirici toxuma üçün qan qlükozasını tənzimləyir. Enerji çevrilmə ilə məşğul olan bir çox ferment niasin tələb edir. Niasin pozitiv əhval ruhiyyə yarada, yuxu və ürək fəaliyyətinə təsir göstərə bilər. Həmçinin, niasin bədəndən zərərli maddələri aradan qaldırmağa kömək edir.
Hamiləlik və laktasiya dövründə bədən normaldan daha çox niasinə ehtiyac duyur, belə ki, ehtiyac gündə 15 ilə 17 mq arasındadır.
Yaxşı niasin təchizatçıları
Balıq və ət təchizatçı kimi xüsusilə məhsuldardır, həmçinin yumurta, bütün taxıl məhsulları, paxlalılar, tərəvəzlər və meyvələr niasin tədarükünü təmin edir. Bununla belə, bitki mənşəli niacin bədəndə heyvan məhsullarından daha pis istifadə olunur. Niasin istilik, işıq və havaya nisbətən sabitdir, bişirilən zaman isə yalnız iyirmi faizi itirir. Niasin amin turşusundan (triptofan) yarandığı üçün proteinlə zəngin məhsullarla birlikdə təhlükəsiz tərəfdədir.
Niasin çatışmazlığı əlamətləri
Ən məhşur çatışmazlıq yəqin ki, Pellaqra xəstəliyidir. Mənası "kobud dəri" deməkdir. XVIII əsrin əvvəllərindən etibarən, Pellaqra əsasən qarğıdalı və darı çox yeyilən, həm də təbii olaraq niasin az olan ərazilərdə aşkar edilmişdir. Hətta bu gün də Üçüncü Dünya ölkələrində bu dəri xəstəliklərini müşahidə edə bilərsiniz. Lakin Pellaqra bizim əhatəmizdə məlum deyildir.
Bu çatışmazlıq yuxu və həzm problemlərinə səbəb ola bilər. Birinci əlamət quru ağız və çəki itkisi ilə əlaqəli iştah azalması ola bilər. Bu zaman baş dönmə, baş ağrısı və yüngül qarışdırma ola bilər.